D A R K O   D E L A L L E
 

Narudžbine

"... Vremenom sam naučio da je prva skica istovremeno i najbolja. Kada se počinje sa radom, treba zapisati ili nacrtati sve što je javlja u razmišljanjima tokom prvog dana. Ono što se pojavi kasnije je refleks naših nedoumica i strahova te mora biti odbačeno bez oklevanja..."

Zapovest beskrajnog

Ulje na platnu, 12 tabli, 45x60cm i 45x90cm, 1998.
Privatna kolekcija, SAD


Seča knezova 1804. god.
Ulje na platnu, 600 x 300cm, 1990.
Valjevska banka, Valjevo, Srbija


Čudotvorna ruka Sv.Ivana Trogirskog
Ulje na platnu, 90 x 30cm, 2011.
Privatna kolekcija, Hrvatska

Zapažanja kustosa

Da bih istakao njegovu sposobnost u rešavanju kompozicije, izabrao sam tri rada koja je radio po porudžbi:

Na prvom se radi o nizu slika izrađenih za vrata nameštaja, međusobno razdvojenih okvirima, za kuću njegovog tadašnjeg galeriste. U drugom slučaju se suočio sa istorijskom temom i izuzetno velikim formatom postavljenim ispod lučnog plafona u javnom prostoru - sali za skupove jedne banke.
Treći rad je mali format, sa religijskom temom, vezanom za istorijski dogadjaj iz 12.veka...

Ostvarena ravnoteža na njegovim slikama sa mnogo raznorodnih elemenata uvek je besprekorna... Umetnik uspeva da stvori verodostojnu celinu, kombinovanjem ličnosti, dogadjaja i simbola koje pripadaju različitim epohama, pri čemu izbegava banalnu narativnost - sve to odražava njegovu sofisticiranost i sposobnost da pronikne u psihu posmatrača.

Na slici "Seča knezova 1804. godine" pojavljuju se vreme kao posebna dimenzija - pored glavnog motiva (pogubljenje dvojice narodnih vođa u ratu za nezavisnost od Otomanske imperije) predstavljene su figure i događaji koje pripadaju predhodnom periodu od skoro pet vekova.

O temi i simbolima na trećoj slici - prikazu čuda, koje se pripisuje Sv. Ivanu Trogirskom, možete pročitati ovde.