D A R K O   D E L A L L E
 

Arhiv

"... Do svoje 14-te ili 15-te godine nisam pokazivao nikakav interes za boju.
Voleo sam da crtam sa olovkom, markerima i krejonom. Kao da sam znao da nisam spreman i da predhodno moram da naučim sve o prostoru, oblicima i svetlosti..."


Crtež - Olovka, krejon, marker, 100 x 70 cm

"...U oktobru 1975., bez ikakvog posebnog razloga, počeo sam da radim sa uljanim bojama. Sve što sam o njima znao, bilo je da ih treba mešati sa terpentinom ili lanenim uljem.

Takođe, jednom sam čuo da su stari majstori podslikavali platna sa zemljanom crvenom. Kako mi se ta boja nije dopala, pokušao sam sa okerima kao i sa vrlo transparentnim slojevima drugih boja..."


Ulje na platnu - 110 x 85 cm, 1978.

"...U sledeće dve godine razvio sam tehniku, koju sa manjim izmenama koristim i danas. Takav način slikanja odgovara mom karakteru.
Dozvoljava mi da gradim sliku u više etapa, da povezujem i usklađujem svaki posebni deo i da, što je najvažnije, sačuvam svetlost koju mi daje bela podloga platna ..."


Triptih, Ulje na platnu, 250 x 95 cm, 1974.

Sanjač, Ulje na platnu, 60 x 80 cm, 1980. Privatna kolekcija, SAD

Pirat, Ulje na platnu, 140 x 140 cm, 1982. Privatna kolekcija, Holandija

Bes, Ulje na platnu, 2 x 90 x 130 cm, 1997. Privatna kolekcija, SAD

Zapažanja kustosa

Njegov talenat za crtanje i njegova sposobnost da razume i predstavi prostor su se razvijali tokom rane mladosti. Kada je počeo da slika sa uljanim bojama, ove sposobnosti su predstavljale već solidnu bazu na kojoj je nastavio da gradi svoje umetničke veštine.

Na svojim prvim slikama u ulju, upotrebljavao je jednostavnije kompozicije, dok je spektar boja bio ograničen.

Sa svakom sledećom slikom, unosio je sve više detalja i stvarao sve komplikovanije prostore, što ga je primoralo da upotrebljava širu paletu boja i traži rešenja i kontraste, drugačije od onih koje je već primenjivao.

Preciznost sa kojom su slike izrađene, sve do najmanjih detalja u pozadini - figura i pejsaža - navodi nas na zaključak da posmatramo radove velikog poznavaoca oblika i prostora, što je nesumnjivo sposobnost koju je razvio tokom perioda u kome se bavio isključivo crtežom.

Do dolaska u Venezuelu, njegove boje su odražavale uticaj koji su na njega ostavila dela velikih holandskih i flamanskih klasika. Tada se, kako sam kaže "...za mene otvorio jedan potpuno nov svet jarkih boja, okupanih tropskom svetlošću..."

Proučavanje puta, kojim mlad umetnik dolazi do onoga što nazivamo "zrelom fazom" je za nas, kritičare umetnosti, od izuzetne važnosti. Za ovu fazu u razvoju, uobičajene su velike oscilacije u kvalitetu radova i potraga za sopstvenim identitetom.

U ovom slučaju, identitet je postojao od samog početka, a razvoj se odvijao pravolinijski tako da se, za samo par godina i posle samo 6 slika u ulju, formirao kao umetnik, sa prepoznatljivim stilom i tehnikom slikanja koju je sam razvio.

Još jedna karakteristika u njegovom razvoju mi je privukla pažnju:

Prekidi koje je imao u radu, neki od čak više godina, kada se bavio uglavnom arhitekturom, izazivali su potpuno suprotan efekat od očekivanog - njegovi radovi su posle svakog takvog prekida pokazivali neobjašnjivi napredak!

Stoga sam ubeđen da njegov talenat poseduje izuzetnu snagu i da će nas, dokle god bude radio, iznenađivati sa svaki put sve boljim i neočekivanim radovima.